21.3.11

makan dulang

Assalamualaikum w.b.t.

Bismillahirrahmaanirrahim

Makan dulang?

Macam mana nak makan dulang? Gigit ke? Larutkan dalam air macam biskut baby ke? Huu..

Sejujurnya, saya mengenali dan mempraktikkan makan berdulang ni sejak datang ke bumi Jordan. Sebelumnya, hanya mendengar tentang amalan sunnah baginda ini, tapi tak pernah sekalipun berpeluang untuk mencuba atau amalkan perkara ni.

Mungkin sebab bukan budak asrama, jadi kurang terdedah dengan amalan ini. Bukan ingin jadikan alasan untuk tidak mengenali sunnah ini, tapi sahabat-sahabat yang terbiasa dengan amalan makan berdulang, kebanyakannya merupakan penghuni asrama sekolah sebelum ini.

Lagi-lagi, bila tiba masa makan di rumah, walaupun makan sekaligus semeja satu keluarga, tapi masing-masing makan beralaskan pinggan masing-masing. Dulang kecil ada di rumah tapi guna untuk keperluan lain, tak pernah terfikir untuk digunakan buat makan berjemaah.

Itu dulu-dulu.

Sekarang dah lain. :)

Duduk sakan kuning dulu, setiap hari akan makan dulang dengan team masak, unless kalau makan masakan berkuah. Tapi disebabkan dulang kepunyaan seorang ahli bait saya hilang sebelum pindah ke kediaman baru tahun lepas, dah lama juga saya tak 'berdulang' beramai-ramai. Kalau 'berdulang' pun, bila dijamu di rumah sahabat lain. Takpun, makan je sepinggan dengan kawan, anggap je lah si pinggan tu replace si dulang.

Minggu ni, tiba-tiba rindu nak makan dulang!

Dan satu hasrat di hati, balik bulan 6 ni, nak bawa dan perkenalkan amalan ni dalam keluarga di sana. Oh, tak sabar rasanya nak ajak mereka makan ramai-ramai. Makan ramai-ramai, nak-nak lagi dengan tiga-tiga adik lelaki yang dirindui, mesti meriah! Weeee~ ^^,

Kalau ikut hasrat hati ni, bukan setakat nak ajak kerabat-kerabat keluarga aje, tapi kalau boleh nak juga makan berdulang dengan sahabat-sahabat di sana. Daripada kita buat date keluar makan Pizza Hut atau KFC atau berkelah kat Masjid Terapung, kali ni kita makan dulang jom!

"I cook, u come, we dulang-dulang"
Kawan-kawan, ni moto kepulangan untuk kali ni ye.. ^^,

fuyoo nasi die...!

*****

Dalam sedar atau tidak, tiap-tiap amalan fitrah insani pasti ada tinggalan panduan daripada baginda. Bagi yang tahu, tinggal sama ada kita mahu beramal dengan sunnahnya atau tidak. Bagi yang detikkan niat untuk menghidupkan sunnah mulianya, ganjaran kebaikan pasti menyusul.

Benar, ini memang perkara simple. Tapi, perkara simple sebeginilah yang selalunya ramai orang terlepas pandang. Sedangkan yang simple inilah ruang terbaik untuk para umat menggandakan ganjaran amal.

Bila 'berdulang' ni, bukan setakat isi perut semata. Yang dah seharian tak bertemu, boleh bertentang mata bila 'berdulang'. Dah bosan suap diri sendiri, boleh mintak orang lain suapkan. Hehehe.. Tengok, dulang pun boleh jadi medan berkasih sayang yang hebat. :D

Makan ramai-ramai ni memang lagi cepat terasa kenyang. Kalau rasa tangki perut dah almost full, boleh tolak nasi kat portion orang lain. Kalau rasa macam tak cukup, curi-curi la sikit portion orang sebelah. Tapi tak jadi itsar la gitu. Huu.. +.+

Tapi tapi tapi, harus difahami di sini, bukanlah 'makan dalam dulang' itu yang menjadi subjek utama dalam meraikan sunnah baginda. Cukup dengan memahami konsep 'makan secara berjemaah' atau dengan erti kata lain, makan beramai-ramai makanan yang diperoleh dari satu sumber yang sama.

p/s : rase mcm nk demam. jgnla jgnla jgnla demam.. :(


3 comments:

  1. oh..jom berdulang di H******h.

    ReplyDelete
  2. kuatnye gigi!
    dah nama pon doktor gigi
    setakat dulang dan pinggan

    kacang!

    ReplyDelete

21.3.11

makan dulang

Assalamualaikum w.b.t.

Bismillahirrahmaanirrahim

Makan dulang?

Macam mana nak makan dulang? Gigit ke? Larutkan dalam air macam biskut baby ke? Huu..

Sejujurnya, saya mengenali dan mempraktikkan makan berdulang ni sejak datang ke bumi Jordan. Sebelumnya, hanya mendengar tentang amalan sunnah baginda ini, tapi tak pernah sekalipun berpeluang untuk mencuba atau amalkan perkara ni.

Mungkin sebab bukan budak asrama, jadi kurang terdedah dengan amalan ini. Bukan ingin jadikan alasan untuk tidak mengenali sunnah ini, tapi sahabat-sahabat yang terbiasa dengan amalan makan berdulang, kebanyakannya merupakan penghuni asrama sekolah sebelum ini.

Lagi-lagi, bila tiba masa makan di rumah, walaupun makan sekaligus semeja satu keluarga, tapi masing-masing makan beralaskan pinggan masing-masing. Dulang kecil ada di rumah tapi guna untuk keperluan lain, tak pernah terfikir untuk digunakan buat makan berjemaah.

Itu dulu-dulu.

Sekarang dah lain. :)

Duduk sakan kuning dulu, setiap hari akan makan dulang dengan team masak, unless kalau makan masakan berkuah. Tapi disebabkan dulang kepunyaan seorang ahli bait saya hilang sebelum pindah ke kediaman baru tahun lepas, dah lama juga saya tak 'berdulang' beramai-ramai. Kalau 'berdulang' pun, bila dijamu di rumah sahabat lain. Takpun, makan je sepinggan dengan kawan, anggap je lah si pinggan tu replace si dulang.

Minggu ni, tiba-tiba rindu nak makan dulang!

Dan satu hasrat di hati, balik bulan 6 ni, nak bawa dan perkenalkan amalan ni dalam keluarga di sana. Oh, tak sabar rasanya nak ajak mereka makan ramai-ramai. Makan ramai-ramai, nak-nak lagi dengan tiga-tiga adik lelaki yang dirindui, mesti meriah! Weeee~ ^^,

Kalau ikut hasrat hati ni, bukan setakat nak ajak kerabat-kerabat keluarga aje, tapi kalau boleh nak juga makan berdulang dengan sahabat-sahabat di sana. Daripada kita buat date keluar makan Pizza Hut atau KFC atau berkelah kat Masjid Terapung, kali ni kita makan dulang jom!

"I cook, u come, we dulang-dulang"
Kawan-kawan, ni moto kepulangan untuk kali ni ye.. ^^,

fuyoo nasi die...!

*****

Dalam sedar atau tidak, tiap-tiap amalan fitrah insani pasti ada tinggalan panduan daripada baginda. Bagi yang tahu, tinggal sama ada kita mahu beramal dengan sunnahnya atau tidak. Bagi yang detikkan niat untuk menghidupkan sunnah mulianya, ganjaran kebaikan pasti menyusul.

Benar, ini memang perkara simple. Tapi, perkara simple sebeginilah yang selalunya ramai orang terlepas pandang. Sedangkan yang simple inilah ruang terbaik untuk para umat menggandakan ganjaran amal.

Bila 'berdulang' ni, bukan setakat isi perut semata. Yang dah seharian tak bertemu, boleh bertentang mata bila 'berdulang'. Dah bosan suap diri sendiri, boleh mintak orang lain suapkan. Hehehe.. Tengok, dulang pun boleh jadi medan berkasih sayang yang hebat. :D

Makan ramai-ramai ni memang lagi cepat terasa kenyang. Kalau rasa tangki perut dah almost full, boleh tolak nasi kat portion orang lain. Kalau rasa macam tak cukup, curi-curi la sikit portion orang sebelah. Tapi tak jadi itsar la gitu. Huu.. +.+

Tapi tapi tapi, harus difahami di sini, bukanlah 'makan dalam dulang' itu yang menjadi subjek utama dalam meraikan sunnah baginda. Cukup dengan memahami konsep 'makan secara berjemaah' atau dengan erti kata lain, makan beramai-ramai makanan yang diperoleh dari satu sumber yang sama.

p/s : rase mcm nk demam. jgnla jgnla jgnla demam.. :(


3 comments:

  1. oh..jom berdulang di H******h.

    ReplyDelete
  2. kuatnye gigi!
    dah nama pon doktor gigi
    setakat dulang dan pinggan

    kacang!

    ReplyDelete